Traductor
Catalan English French Galician German Italian Portuguese Spanish

43a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears

Lleida - Octubre de 2012

+ informació  |  programa 


Accés usuaris
Inici


La Capella de Sant Jaume “D’en Serra”

Cicle de Sant Jaume - Nous continguts
L’altra capella que Lleida conserva dedicada a l’Apòstol en recordança del seu pelegrinatge apostòlic, es l’anomenada de “D’en Serra”, ubicada al carrer del Carme número 1, i única  Lleida de  propietat privada, concretament de la família Pifarré.
 
Els seus orígens es remunten a l’edat mitja, si bé el primer document que en fa referència data de l’any 1447, anomenant-la “capellam  vulgariter nuncupatam den Serra” i la situa en la seva actual ubicació. Un document posterior del 26 de juliol de l’any 1673, conservat en l’Arxiu Municipal, diu que la capella s’aixeca  “...en la parrochia de Sent Joan, en lo carrer dels Blanquers, prop lo Portal den Olius”.
 
 
 
Per altres referències documentals del segle XVII i el testimoni de diversos cronistes de l’època, sabem que la capella era propietat dels paers de la ciutat. En el seu interior es venerava un antic retaule dedicat a Sant Jaume, tot fen memòria d’una antiga tradició que assenyala que fou en aquell indret, que havia estat una antiga hostatgeria, on l’apòstol va hostatjar-se en la seva estada a Lleida i on predicà per primera vegada la Bona Nova de l’Evangeli als lleidatans. En el seu interior es venera una imatge de l’Apòstol Sant Jaume col·locada en el centre de l’altar com a titular, i a banda i banda les de Sant Josep i Sant Antoni de Pàdua.