Traductor
Catalan English French Galician German Italian Portuguese Spanish
Accés usuaris
Inici


Acte de benedicció i inauguració de la nova Sala del conjunt de Diorames Biblics

Cicle de Nadal - Nous continguts

 

 INAUGUREN AL “PEU DEL ROMEU” UNA NOVA SALA

 

 AMB 33 DIORAMES BÍBLIC

 

OBRA D’EMILI TORDERA I MARTHA PÉREZ

El bisbe de Lleida Mn. Salvador Giménez Valls, acompanyat pel president i junta de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, va beneir i inaugurar el passat 18 de desembre a la primera planta de la capella del Peu del Romeu, seu de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, una nova sala dedicada a exposar permanentment una magnífica col·lecció de diorames bíblics.

Els seus autors són el Mestre Pessebrista Emili Tordera i la seva esposa Martha Pérez, que han treballat intensament durant aquests darrers anys per fer realitat un conjunt únic, tant per la seva qualitat artística com per la quantitat d’escenes representades, algunes gairebé inèdites.

 

 

Els lleidatans que durant les festes nadalenques visitin la nova sala, podran contemplar una total de 33 diorames artístics amb escenes del naixement, infància, vida pública, Passió, Mort i Resurrecció de Jesús. Així la primera de les escenes que es poden contemplar és l’Anunciació de l’Àngel a Maria, mentre que la última és Crist Ressuscitat, passant pels passatges més coneguts del relat evangèlic, però també d’altres menys com és el cas del Somni de Sant Josep, la Degollació dels Sants Innocents o quan Judes es treu la vida penjant-se d’un arbre.

Tot i aquest relat bíblic extens, destaca en aquets dies nadalencs les escenes pròpies del Naixement de Jesús, com l’Anunciació, la Visitació, l’empadronament, buscant posada, l’Anunciata,  l’Adoració dels Pastors, l’adoració dels Reis, la Fugida a Egipte o el Nen Jesús perdut en el temple.

 

Emili Tordera va començar a construir els seus pessebre quan tenia 9 anys, perfeccionant-se més tard en la confecció dels seus propis diorames que anà presentant al Concurs de pessebres de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes de la qual n’és soci. Els diversos jurats van anar guardonant any darrera any amb primers premis els diorames d’en Tordera i ell paral·lelament va il·lusionar-se en la possibilitat de prosseguir el relat evangèlic: “...a partir de 2003 vaig començar a pensar en fer aquesta col·lecció, amb  la confecció dels darrers 18 diorames dedicats a la vida pública de Jesús, a la seva Passió, Mort i Resurrecció”, explica Tordera, alhora que ens comenta que per a confeccionar-los tot i que va començar a treballar amb l’escaiola, ara empra polipropilé estructurat: “Es treballa molt millor”, afirma.

 

En la sala ara inaugurada es podem contemplar els darrers diorames fets per Emili Tordera: La coronació d’espines i el lavatori de peus del darrer Sopar de Jesús. Mentre que la seva esposa Martha Péres, n’és autora dels diorames dedicats a les escenes de les bodes de Canà i el Centurió amb Jesús: “Després de Nadal, quan tanquem l’exposició començarem a treballar les escenes de Jesús davant Pilat i Herodes i també amb el de l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. Volem tenir-los acabats per Setmana Santa” Explica Tordera, que pretén continuar amb la confecció d’altres 11 diorames més, amb els que completaria les 44 escenes bíblics que ha de tenir tot el conjunt.

 

 

ELS PESSEBRES MÉS PETITS DE CATALUNYA I ESPANYA

 En la sala s’exposen alhora dos petits pessebres que segons un ròtol allí penjat i el mateix Tordera, són els pessebres més petits no solament de Catalunya, també d’Espanya: “Els he fet dins una nou i una avellana, com si fossin diorames amb dos nivells i perspectiva: el paisatge i el pessebre. Tinc pensat fer-ne dos  mes, en una ametlla pecana i en un pistatxo”, explica Tordera, il·lusionat i molt cofoi dels seus pessebres en miniatura.

 


 

S’EXPOSEN TAMBÉ ELS DIORAMES DELS LLEGATS DE PAULINA ATMETLLER I JOAQUIMA BARRUFET

Tot i la novetat d’aquesta nova sala de Diorames, el Peu del Romeu cull altres dos exposicions permanents, més conegudes.

Així en la segona planta hi trobem també un conjunt únic de 16 diorames en miniatura, de la desapareguda Mestra Pessebrista Paulina Atmetller, realitzats entre les anys 60 i 70. És tracta d’uns pessebres únics, degut a que l’autora quan construïa els seus diorames, ho feia tot ella mateixa: les figures, les cases, el paisatge...també els pintava, donant-los-hi una lluminositat i perspectiva dignes d’admiració”.

I ja en la tercera planta de la capella s’exposen els 19 diorames del llegat de la també desapareguda Mestre Pessebrista Joaquima Barrufet, que recull tota la seva obra pessebrista des del seu primer diorama de l’any 1955 fins el darrer que realitzaria el Nadal de 1955.

La visita al Peu del Romeu es completa amb Capella, amb l’exposició del diorames que concorren al LXXX Concurs de Pessebres, les terracotes nadalenques de  Magdalena Ibars i un quadre nadalenc en relleu fet en Porexpan, obra de Juli Daura.La que en aquest Nadal podem anomenar la "Casa dels Pessebres" de Lleida, obre tots els dies de les festes nadalenques les seves portes, de 6 a 8'30 de la tarda. Allí els lleidatans podran gaudir d'un total de 80 diorames, que conformen un patrimoni únic que cal conèixer i posar en valor.

 

EL BISBE SALVADOR SIGNA EN EL LLIBRE DE DEDICATÒRIES DE L'EXPOSICIÓ
 
Després de la inauguració i benedicció de la nova Sala de Diorames Bíblics d'Emili Tordera i Martha Pérez, havent contemplat els 33 diorames que conformen el conjunt artístic i pessebrista, el bisbe de Lleida Salvador Giménez va voler signar en el Llibre de Dedicatòries, col·locat en dita Sala pels seus autors per tal de recollir les impressions dels visitants.
 
Ho feu amb la següent dedicatòria:
 
Molt agraït per contemplar la seva tasca artística i religiosa que pot transmetre la Fe de Nostre Senyor
 
 
Lleida, 18 de desembre de 2015
 
Salvador Giménez Valls, Bisbe de Lleida

 

 

Vídeo dels diorames

 

Article Diari La Mañana (24/12/2015)