Traductor
Catalan English French Galician German Italian Portuguese Spanish
Accés usuaris
Inici


EL “PEU DEL ROMEU”, LA “CASA DELS PESSEBRES” DE LLEIDA EN AQUEST NADAL

Cicle de Nadal - Nous continguts

 

S’EXPOSEN 90 DIORAMES I DOS PESSEBRES

EN MINIATURA CONSIDERATS ELS MÉS PETITS DE CATALUNYA

Tot i que a Lleida se la coneix popularment amb el nom del “Peu del Romeu”, la popular capella de Sant Jaume del carrer Major (1399), que conserva la memòria de la tradició dels Fanalets de Sant Jaume i referent Xacobeu per excel·lència de la capital del Segrià; és tanmateix la seu de la nostra Agrupació Ilerdenca de Pessebristes.

 Aquest us per part dels pessebristes lleidatans, ha estat el motiu pel qual el “Peu del Romeu” ha passat a ser conegut no solament per la tradició dels Fanalets, si no també per la “Casa dels Pessebres”, molt especialment durant les festes nadalenques, en que és esdevé un important punt de referència del Nadal a Lleida.

Aquesta dimensió pessebrista s’ha posat més en valor aquest Nadal, amb la possibilitat que tenen els lleidatans de visitar l’espai amb que acull un total de 90 diorames de diversos mestres pessebristes, a més a més d’una singular col·lecció de figures i conjunts pessebristes.

La visita comença a la planta baixa, la capella, on hi ha exposats enyguany 13 diorames amb diverses escenes que van des del naixement a la cova, l'adoració del pastor i dels Reigs Mags, la Fugida a Egipte i fins i tot el Taller de Natzarè a més a més dels esposoris de Josep i Maria o la Presentació de Jesús al temple. D'aquests diorames, 10 d'ells són obra del mestre pessebrista de Torres de Segre Francisco Vidal Bleda, altres 2 (Buscant hostatges i la Presentació de Jesús al Temple) han estat confeccionats pel seu gendre Joan Antoni Combes i un tercer (El Nen Jesús perdut al Temple) per la seva filla M. Concepció Vidal.

ELS 17 DIORAMES DE LA CAPELLA

Tanmateix d’un dels murs de la capella penja un quadre nadalencs fet en porexpan als anys 70 per Juli Daura i que decorava l’aparador de la desapareguda i coneguda perfumeria Estrella de l’Oro del carrer Major. Cada any, per gentilesa de l’Associació d’Amics de la Seu Vella que el conserva en dipòsit, en exposem algun tot rememorant aquella magnífica obra pessebrista. En la capella s’exposa també un original pessebre del Mestre del metall Casimiro Jover, que va confeccionar el 1968, combinat l’escut dels pessebristes amb la representació del naixement. El pessebre, incorpora llum i música nadalenca, convertint-lo en una peça original i  únic.

 Des de la capella, s’accedeix a les tres plantes superiors. En el replà de l’escala s’exposa un original diorama del metge i historiador lleidatà Dr. Ferran Boneu, traspassat el 2010 i que ell va construir el Nadal del 2006. El pessebre representa l’escena del tercer aniversari del Nen Jesús, no gens habitual, havent estat cedit a l’entitat per la seva família.

 

  

EL LLEGAT DE LA MESTRA PESSEBRISTA JOAQUIMA BARRUFET

En la primera planta és pot contemplar una col·lecció de 22 diorames i pessebres que conformen el magnífic llegat de la Mestra Pessebrista Joaquima Barrufet, una de les millor pessebristes que mai ha tingut Lleida, traspassada l’any 1995. Allí podem contemplar tots els diorames que la Sra. Quimeta, com era coneguda a Lleida, va confeccionar i que tots els anys exposava en la Gasolinera Dalmau del carrer Acadèmia com molts lleidatans recordarant.

 

 

 

ELS PESSEBRES EN MINIATURA DE LA PAULINA ATMETLLER

Ja a la segona planta, on hi ha la Sala de Juntes de la nostra Agrupació, entitat, hi trobem també un altre conjunt de 16 diorames en aquest cas en miniatura, de la també desapareguda Mestra Pessebrista Paulina Atmetller, realitzats entre les anys 60 i 70. És tracta d’uns pessebres únics, degut a que l’autora quan construïa els seus diorames, ho confeccionava tot ella mateixa: les figuretes, les cases, els paisatges...també els pintava, donant-los-hi una lluminositat i perspectiva dignes d’admiració.

LA COL·LECCIÓ DE DIORAMES BÍBLICS D’EMILI TORDERA

La visita clou en la tercera planta, on podem gaudir d’una magnífica col·lecció de 30 diorames bíblics del Mestre Pessebrista Emili Tordera i de la seva esposa Martha Pérez. El visitant podrà contemplar presentades cronològicament, gairebé totes les escenes del Naixement i infància de Jesús, des de l’Anunciació fins la que ens mostra el Baptisme de Jesús per Sant Joan, una escena excepcional i única. L’autor ha incorporat recentment diverses escenes de la vida pública de Jesús, així com de la seva Passió i Mort, amb la intenció de representar-les totes fins la Resurrecció, completant una conjunt únic en l’art del diorama a casa nostra. L’exposició acull també altres 6 diorames realitzats per diversos pessebristes lleidatans.

ELS DOS PESSEBRES EN MINIATURA MÉS PETITS DE CATALUNYA

D’aquesta sala destaca però els dos pessebres en miniatura, que segons assegura el seu autor Emili Tordera: “...no solament son els més petits de Catalunya, si no també d’Europa”. Aquest pessebrista ha col·locat les diminutes figures del pessebre en una nou i una avellana, amb dos nivells i il·luminats també a dos nivells, el de la cova i del paisatge. Tot i la dificultat en la seva construcció, l’Emili Tordera rumia ja un altre pessebre que vol introduir en un  pistatxo. Tot un record!!!.

 

 

 

 Entrevista al mestre Emili Tordera d'Enric Ribera Gabandé

 

La “Casa dels Pessebres” de Lleida obre les seves portes durant totes les tardes de les festes nadalenques fins els dia de Res, de les 6 a les 8’30 de la tarda. És una bona oportunitat per gaudir d’un important i singular patrimoni artístic de l’art pessebrista a Lleida, que els pessebristes lleidatans oferim a tothom i cal conèixer per valorar.

Tots sou convidats a gaudir-ne.

Jordi Curcó

 Vicepresident

Agrupació Ilerdenca de Pessebristes