Ofrena d'una imatge del Nen Jesús
General - Informació general |
ELS “FRARETS” DE LLEIDA OFEREIXEN
UNA IMATGE DEL NEN JESÚS PEL PESSEBRE DE L’AGRUPACIÓ
CÒPIA DE LA QUE ES VENERA EN LA BASÍLICA DE LA NATIVITAT A BETLEM - TERRA SANTA
Els pares franciscans de Lleida, els “frarets”, han fet ofrena a l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes d’una imatge del Nen Jesús, per a que formi part del pessebre de l’entitat i de la ciutat. L’ofrena s’ha fet amb commemoració del 50 aniversari de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i en ocasió de la celebració a Lleida de la 43 Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears.
El P. Joaquim Recasens, en nom dels “frarets” de Lleida, ofrenà la imatge en el moment de l’ofertori de l’Eucaristia de la Trobada, celebrada a la Catedral de Lleida el diumenge 28 d’octubre. Tanmateix, abans de la benedicció final, llegí la següent ofrena, que pel seu interès reproduïm tot seguit, amb el nostre agraïment més sentit per aquesta donació que ens omple de goig.
OFRENA DEL P. JOAQUIM RECASENS
Si bé la forma de l’ofrena pren un caire lleidatà, el missatge de fons crec que val pel pessebrisme d’arreu del món
Us heu fixat en un detall? Aprofitant aquesta diada molt especial i d’homenatge a la perseverança, són 50 anys... els Frarets hi hem volgut correspondre, tant amb l’Associació Pessebrista per commemorar-ho com amb la Ciutat. Durant l’ofertori s’ha fet l’ofrena d’un Nen Jesús. No és qualsevol Nen Jesús. Té la seva història. Una història vinculada als frarets, als franciscans.
Es remunta al 1920. El Custodi de Terra Santa d’aleshores i el seu Govern, òbviament franciscans, doncs som els custodis de la Terra Santa pràcticament des del temps de Sant Francesc i els representants en ella de la Església catòlica, proposaren a concurs el disseny d’un Nen Jesús per ubicar-lo sobre l’estrella de plata que segons la tradició marca el lloc on nasqué el Fill de Déu en la basílica de la Nativitat de Betlem. Aquest Nen Jesús és el venerat durant la Missa del Gall per antonomàsia, que té lloc en la mateixa ciutat on nasqué Jesús i obra en poder del nostre Orde. Per als franciscans és un símbol identitari. El concurs era obert a tot el món. El guanyà la casa barcelonina Reixach Campañà. Els franciscans hem estes arreu del món aquesta imatge i avui la volem lliurar a la ciutat de Lleida, corresponent, al mateix temps, a les atencions i afecte que la Ciutat sempre ens ha manifestat. Creiem que és una manera d’enfortir el lligam.
Aquest Naixement que veieu ací, durant el Nadal, a voltes resta en el pati de la Paeria, a voltes, com enguany, ací a la Catedral, durant tot l’any es present en el Peu del Romeu i representa part d’una de les tradicions més arraigades a Lleida. Aquest naixement ja ha esdevingut, al llarg dels anys, patrimoni dels lleidatans, es a dir, vostre i nosaltres els frarets volem formar part d’aquest patrimoni vostre, si és que no en formem part ja... Ací us l’oferim i ací us el lliurem.
Volem que formi part de la ciutat i ho faci estant en el Peu del Romeu, estant en la Catedral, o bé, tot estant en la Paeria. En el peu del Romeu perquè simbolitza el lloc on arriba la Llum del món a Lleida, que és l’Evangeli de Crist i el porta Sant Jaume que fou alhora il•luminat per un fanalet. En la Catedral perquè figuradament representa la gran parròquia de tota la comunitat cristiana lleidatana. I en la Paeria perquè el millor que podem oferir els cristians al nostre món es allò que per a nosaltres és el més gran dels tresors: l’Evangeli que ha estat possible perquè Déu s’ha fet Nen.
Aquest que avui oferim de forma simbòlica és el del nostre Convent de Sant Antoni donat que el pertinent encara no és apunt. De forma simbòlica nosaltres els frarets fem hipoteca, es a dir, hipotequen la nostra imatge del Nen Jesús fins que estigui llesta l’altra. El dia 23 de desembre, en la Diada de Germanor de l’Associació de Pessebristes per commemorar el Nadal que aquest any tindrà lloc en el convent dels frarets, com a franciscans i fills de Francesc d’Assís ens agradaria que s’instaurés com a seu permanent de la trobada i ja us diré perquè... Aquell dia 23 aquesta imatge tornarà al convent i els pessebristes i la Ciutat gaudireu de la que ja des d’avui és vostra. Haurem acabat de pagar la hipoteca.
Us deia que us diria perquè ens agradaria que celebréssiu la Diada de Germanor a casa. Els frarets som membres de l’Associació, és cert, però voldríem també tenir aquesta implicació física, que fos com la vostra “segona residència”, la casa de repòs i vacances.
Sabeu per qué?: Qui és el vostre patró? Qui és aquell home que tingué la quasi divina intuïció de representar a Greccio el naixement de l’Infant? Doncs el mateix home que va, fa vuit segles quasi, instaurar el pessebre és el mateix home que, fa vuit segles quasi, inspirà la vida dels vostres frarets i ells l’anomenen Nostre Pare Francesc d’Assís. Un do del nen Jesús poder-ho fer.
Feu pessebres. Feu-ne tants com vulgueu. Pessebregeu, no pessebreu..., pessebregeu. Durant un mes a l’any, com a mínim, feu-ne del pessebre i del motiu del pessebre el centre de la vostra vida. Venereu el Nen Jesús i en la mesura que feu pessebres i venereu el significat d’aquest nen Jesús, Lleida anirà essent cada cop més franciscana.
I una molt bona notícia. Us puc dir, en nom de Sant Francesc, en nom dels frarets franciscans de Sant Antoni de Lleida, inclòs, en nom de la nostra Orde, l’Ordo Fratrum Minorum, en nom de tots els franciscans del món, que mai, mai, us cobrarem els royaltys pels pessebres que pugueu fer encara que tenim, i això amb tot l’orgull, el drets d’autor.
Insisteixo, gràcies perquè fent pessebres esteu cobrint el món d’Esperit Franciscà.