Inici Arxiu d'articles


Xerrada de Jordi Curcó a Res Non Verba

 
“PER SANT JAUME, FANALETS A LLEIDA”
XERRADA DE JORDI CURCÓ A RES NON VERBA
DEDICADA A LA TRADICIÓ DELS FANALETS DE SANT JAUME
 
  
 
La sala d’actes de l’associació Res Non Verba de Lleida, va acollir la tarda el 13 de juliol, una xerrada dedicada a la tradició dels Fanalets de Sant Jaume, a càrrec del periodista i historiador Jordi Curcó, alhora que vicepresident de la nostra Agrupació Ilerdenca de Pessebristes.
 
Davant un nombrós públic que omplia la sala i amb una bona participació de socis de l’Agrupació i membres de Junta, el president de Res Non Verba Josep Castellà, presentà al conferenciant acompanyat en la taula pel president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebriste Àngel Leon, que destacà la singularitat de la Romeria dels Fanalets, convidant a tothom a preservar-la i ha participar-hi. 
 
Leon va fer una crida als lleidatans per a que en la vesprada de la vigília de la festa de l’apòstol, el 24 de juliol, els lleidatans col•loquin fanalets als balcons i finestres, per a fer més viva si cal la festa.
 
Jordi Curcó va fer un a repàs als orígens històrics de la Romeria dels Fanalets i a le llegenda que la originada, assenyalant que és tracta d’una festa més que centenària, per que si ens atenem a les referències documentals, la primera d’elles la trobem llibre IV, capítol VI de la Crònica Universal del Principat de Catalunya, escrites per cronista Jeroni Pujades i publicada per Jeroni Margarit el 1609. D’això en fa ni més ni menys que 402 anys. 
 
Curcó va fer també memòria de lleidatans relacionats amb la festa i Romeria dels Fanalets, esmentat a personatges com el recordat pintor Miquel Roig Nadal, un dels socis fundadors de l’Agrupació i autor del mural que presideix la capella del Peu del Romeu i que ell pintà l’any 1965. Com també Jaume Gort, l’escultor  que feu la imatge de l’apòstol l’any 1964. Els fills de l’escultor, el Jordi Gort i la Montserrat Gort amb altres familiars, van assistir a l’acte, on d’alguna manera s’homenatjà al seu pare i escultor. Jordi Curcó digué que la imatge de Sant Jaume dels Fanalets de l’escultor Gort, que presideix tots els anys la Romeria dels Fanalets, era una de les imatges més estimades pels lleidatans. Jaume Gort va moriri prematurament l’any 1966.
 
En la xerrada es feu també menció al mestre del metall Casimiro Jover, autor del fanalet de l’àngel que acompanya la imatge de Sant Jaume i que Jover feu l’any 1968, quatre anys després de que Gort en fes la talla. Jover, present en la sala acompanyat de la seva esposa, va rebre un aplaudiment per haver estat l’autor del fanalet de Sant Jaume i pels 82 anys que complia el dia següent. Casimiro Jover serà homenatjat per l’Agrupació de Pessebristes el 24 de juliol, en el decurs de l’acte de lliurament de premis del Concurs de Fanalets.
 
Jordi Curcó feu també memòria del primer consiliari que tingué l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Mn. Jaume Bertran, ànima de la conservació i promoció d’aquesta tradició i de l’entitat que en te cura, la nostra benvolguda Agrupació que el 2012 complirà cinquanta anys de vida.
 
Tots els assistents a la xerrada van coincidir en la necessitat de conservar aquets tradicions populars d’arrel cristiana a casa nostra, com element cultural i identitari, alhora que religiós i molt especialment la Romeria dels Fanalets, per singular i molt lleidatana.
 
      
 
Jordi Curcó va cloure la seva intervenció, que fou acompanyada amb la projecció d’imatges antigues i actuals de la Romeria i Festa dels Fanalets, recitant una antiga poesia del capellà i poeta lleidatà Àngel Garriga i Boixades, dedicada als Fanalets de Sant Jaume i que diu així:

Fa molts anys, molts segles
que això succeí
i cada any sant Jaume
se’n torna a venir;
tornen també els àngels,
en nombre sense fi,
fanalets portant-ne
com flors d’un jardí.
Són els fills de Lleida
que van fent camí,
i als fanals hi porten
un llumet diví...
tradició santa
que no pot morir.

Darrera actualització (dijous, 4 d'agost de 2011 22:41)

 

Afegeix el teu comentari

El teu nom:
El teu correu electrònic:
La teva web:
Comentari:
  La paraula per a verificació anti SPAM. Lletres minúscules solament i sense espais.
Paraula de seguretat:
Federació Catatala de Pessebristes