Inici Arxiu d'articles


Multitudinària Romeria dels Fanalets 2011


“Multitudinària Romeria de Fanalets de Sant Jaume”,  “Los fanalets iluminan las calles de Lleida” o “Els fanalets guanyen adeptes”, han estat els titulars de premsa del 25 de juliol, festa de Sant Jaume.
 
Certament enguany ha estat multitudinària la Romeria dels Fanalets de Sant Jaume celebrada a Lleida, la tarda-vespre del 24 de juliol, vigília de la festa de l’Apòstol, organitzada per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes amb la col·laboració i suport de les principals institucions de la ciutat.
 
Multitudinària ho ha estat, no solament pel nombre de participants, molts centenars si no pel caliu festiu, l’acompanyament dels lleidatans durant to el trajecte de la Romeria i el protagonisme indiscutible dels infants que amb els seus fanalets, van acompanyar com mana la tradició la imatge de Sant Jaume pels carrers de Lleida, il·luminant-lo a ell i a tots els lleidatans. El comentari ha estat general: “Enguany ha estat la Romeria més multitudinària que es recorda”.

 
 
MISSA DELS FANALETS A LA PARRÒQUIA DEL CARME

 
 
La Festa es va iniciar com ja és costum a la parròquia de la Mare de Déu del Carme, on a les 8 del vespre es va celebrar l’anomenada “Missa dels Fanalets”, que en absència del bisbe de la diòcesi va presidir el nostre consiliari Mn. Vicenç Alfonso, concelebrant el rector Mn. Joan Mora i altres preveres.
 
L’església del Carme era plena de gom a gom. Entre les assistents a la celebració cal destacar la presència del conseller d’Agricultura i soci de la nostra entitat Josep Maria Pelegrí, acompanyat per la regidora de Cultura de la Paeria Montse Parra i altres regidors i representacions que seguiren la celebració a la bora del nostre president Àngel León.
 
La Missa fou solemnitzada per la Coral de la parròquia del Carme, que al finalitzar la celebració cantà la popular cançó de Sant Jaume dels Fanalets, mentre els infants s’aproparen davant l’altar, on es procedí a la benedicció dels fanalets, prèvia a l’inici de  la Romeria.
 

ELS GEGANTS DE LLEIDA ENCAPÇALEN LA ROMERIA
 
Degut a la massiva afluència de fidels a la Missa dels Fanalets i a la seva solemnitat, no fou fins passades les 9 del vespre que se sortia de la celebració a l’església del Carme. Aquest fet significà que per primera vegada en molts anys la Romeria nou fou puntual en la seva sortida prevista per les 9 de la nit. Tot i això, quan eren poc més de les 9’15 de la nit, els primers sons de gralla del Ball de Bastons de l’Esbart Lleidatà de Dansaires, dona la sortida a la Romeria, encapçalada com es tradició pels gegants de la ciutat que portaven també fanalets amb llum en les seves grosses mans.
 
Tot seguit, obrint la processó, venia ja el Penó de Sant Jaume dels Fanalets portat com també és costum pels veïns i pubilles del barri de Jaume I el Conqueridor, acompanyats per la banda municipal de Música que amb la melodia de la cançó dels Fanalets de Sant Jaume donava pas a la carrossa amb la imatge del Sant, acompanyat pel consiliari de l’Agrupació, l’alcalde de Lleida Àngel Ros; el conseller Josep Maria Pelegrí i la resta d’autoritats i amb elles els centenars i centenars de lleidatans, amb una bona participació d’infants amb fanalets de llum.
 
Cal destacar la presència en la Romeria de molts dels 196 fanalets presentats a Concurs, que foren l’admiració del públic que anà a veure la Romeria i dels que hi van participar des de dins.
 
La Romeria, que sortí de davant de la parròquia de la Mare de Déu del Carme a la Rambla de Ferran, continua amb total normalitat i embolcallada de l’ambient festiu de la vetlla de Sant Jaume pel carrer Democràcia per tal d’entrar al carrer del Carme, on fou rebuda pel repic de les campanes de la parròquia. Continuà enfilant el carrer, passant per davant de la Diputació on enguany sí que lluïa el fanalet de metall que sempre es col·loca en la barana del Balcó del Serraller.
 
LA CAPELLA DE “CAN SERRA” TANCADA 
 
El seguici dels fanalets prosseguí el seu itinerari arribant tot seguit davant el número 1 de l’esmenta’t carrer, on hi ha la capella de Sant Jaume de Can Serra, on diu la tradició que en aquell indret Sant Jaume s’hostatjà i predicà l’Evangeli als lleidatans.  Tampoc enguany les portes, ni les llums de la capella eren obertes, tal com s’acostumava a fer al pas de la Romeria, fet que lamentem i que caldria esmenar en proper anys, doncs també aquest acte simbòlic d’obrir la capella almenys una vegada a l’any per Sant Jaume com sempre havia estat així, ajuda a potenciar i a fer més nostra la festa i a evocar els seus orígens històrics i arrelats en la tradició. Ho sentim ho lamentem un any més.
 
Tot i això, la Romeria continuà per porta Ferrissa fins arribar a la confluència amb la plaça de Sant Joan, evitant com vam poder el coll de botella que representa l’espai d’accés a la plaça. També en aquets indret la Romeria era esperada per molts lleidatans, que contemplaren el seu pas mentre el rellotge de la Seu Vella marca gairebé les 9’45 de la nit. El seguici festiu i multitudinari amb Sant Jaume dels Fanalets prosseguí fins arribar a la Plaça Paeria, on dansà el Ball de Bastons i feu també un ball quatre dels gegants de Lleida, reprenent tot seguit la Romeria que enfilà el carrer Major per arribar a l’indret més emblemàtic, la capella del Peu del Romeu davant la qual ballaren els gegants i el Penó feu els seus tradicionals tres inclinacions reverencials. 
 
CLOENDA AL PATI DE LES COMÈDIES
 
Molts infants i participants a la Romeria s’aturaren en la capella, mentre la seva campana no parava de repicar a Festa, la resta continuaren fins arribar al pati de les Comèdies, on davant de l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC) es feu la cloenda de la Romeria amb la benedicció del infants a càrrec del consiliari Mn. Vicenç Alfonso. També el Ball de Bastons i els gegants se sumaren a l’homenatge a Sant Jaume dels Fanalets, ballant davant la carrossa del Sant.
 
L’alcalde Àngel Ros, en les seves paraules de cloenda felicità a l’Agrupació de Pessebristes i a la ciutat per l’èxit de participació en la Romeria d’aquests any que qualificà també de multitudinària, així com per haver consolidat la Festa dels Fanalets, des de seva vessant popular i religiosa, com una gran diada festiva per a Lleida.
 
Amb els fanalets aixecats, envoltant Sant Jaume i omplint de llum la plaça, el mestre Urrea, director de la Banda Municipal de Música i com a punt i final a la Romeria de 2011, dirigí la darrera interpretació de la cançó dels Fanalets de Sant Jaume, que tothom cantà amb força i sentiment:  

Sant Jaume ve de Galícia,
Sant Jaume ve d’Aragó
i  a Lleida va deixar estesa,
la fe de Nostre Senyor
 
 
DSC_7218
DSC_7095
DSC_7118
DSC_7160
DSC_7177
DSC_7204
DSC_7218
SAM_1358
SAM_1362
SAM_1367
SAM_1371
SAM_1374
SAM_1375

Darrera actualització (dijous, 4 d'agost de 2011 22:30)

 

Afegeix el teu comentari

El teu nom:
El teu correu electrònic:
La teva web:
Comentari:
  La paraula per a verificació anti SPAM. Lletres minúscules solament i sense espais.
Paraula de seguretat:
Federació Catatala de Pessebristes