Inici Arxiu d'articles


Missa concelebrada a la Capella del Peu del Romeu

Com ja és costum tots els anys en la diada de Sant Jaume, a les 9 del matí del dilluns 25 de juliol, tingué lloc la celebració de la Missa a l’antiga Capella del Peu del Romeu, ubicada en el bell mig del carrer Major de Lleida, seu de la nostra entitat, l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, que te cura de l’organització de la Festa i Romeria dels Fanalets de Sant Jaume.
 
És questa la única Eucaristia que se celebra a l’any en la capella, presidida pel mural del pintor Miquel Roig Nadal, que reprodueix el “Miracle de la punxa i els fanalets” i on es venera també la imatge de Sant Jaume, obra de l’escultor Jaume Gort, que presideix tots els anys la Romeria dels Fanalets.
 
A la celebració assistí la tinent d’alcalde i regidora de Cultura de la Paeria Montse Parra, acompanyada pel nostre president Àngel León i membres de la junta directiva de l’entitat.
 
Cal destacar que enguany van ser molts els fidels que van acudir a la celebració d’aquesta Missa, omplint de gom a gom el petit recinte de la capella, fet que obligà a un bon nombre d’ells a seguir la celebració des del carrer, cosa aquesta que mai havia ocorregut.
 
   

 
MISSA CONCELEBRADA PER DOS NOUS PREVERES LLEIDATANS,  SOCIS DE L’AGRUPACIÓ
 
L’Eucaristia fou presidida com és costum pel consiliari de la nostra Agrupació Mn. Vicenç Alfonso, si be tingué a dos concelebrants d’excepció, Mn. Jaume Melcior i Mn. Santiago Mataix, que porten amb orgull el nom de l’Apòstol i tots dos socis de l’Agrupació de Pessebristes ordenats el passat mes de març.
 
Per aquest joiós motiu, en la seva homilia Mn. Vicenç Alfonso, a més a més d’enaltir la tradició dels Fanalets de Sant Jaume de tant arrelament a la ciutat de Lleida, convidant als presents ha conservar les tradicions cristianes; es referí també al ministeri sacerdotal com un do que cal agrair Déu.
 
Els dos nous preveres, convidats pel celebrant, van dirigir unes paraules als fidels, encomanant a Déu el seu novell ministeri i convidant als fidels a pregar per les vocacions sacerdotals.
 
En la celebració es pregà també i molt especialment per les víctimes de l’atemptat de Noruega, aplicant la Missa en sufragi de tots els que han mort en aquets tristos successos. El tradicional cant de “Sant Jaume ve de Galícia, Sant Jaume ve d’Aragó i a Lleida va deixar estesa la fe de Nostre Senyor”, tant conegut pels lleidatans, va donar cloenda a l’acte religiós. 

 
CASIMIRO JOVER LLIURA DOS FANALETS DE METALL A LA CAPELLA
 
Finalitzada la Missa, en un acte senzill i alhora emotiu, tingué lloc el lliurament de dos fanalets fets amb metall i premiats en el Concurs de Fanalets de l’any 1968. Els fanalets son obra del mestre del metall Casimiro Jover, soci de l’Agrupació i autor alhora del fanalet de l’àngel de la imatge del Sant que es venera en la capella.
 
Jover, que va rebre la Nit del 24 de juliol un homenatge de l’Agrupació en l’acte de lliurament de premis del Concurs de Fanalets, lliurà els fanalets al nostre president.
 
En unes sentides paraules evocà a qui fou consiliari de l’Agrupació Mn. Jaume Bertran, del qual n’era escolanet i qui l’introduí en l’Agrupació i l’animà a confeccionar fanalets: “...estic molt content de poder lliurar aquets fanalets a la capella del Peu del Romeu, el millor lloc on poden estar, a la vora de Sant Jaume dels Fanalets”, digué Casimiro Jover.
 
 
 
 
LA VIDUA DEL MESTRE JOSEP PRENAFETA DONA L’ORIGINAL D’UNA GRAVACIÓ MUSICAL
 
Tanmateix la vídua del mestre Josep Prenafeta Pilar Boldú, autor de diverses nadales lleidatanes i de la música de la cançó de la Romeria dels Fanalets, lliurà a l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes una gravació musical original d’aquest estimat músic lleidatà recentment traspassat i pel qual s’aplicà la Missa. La gravació conté una singular composició musical que Prenafeta feu partint com a base de la melodia de la cançó dels Fanalets de Sant Jaume.
 
 
 
El president Àngel León, acompanyat per la regidora de Cultura Montserrat Parra, va rebre aquestes donacions que formen ja part del patrimoni de la nostra entitat. Tots dos van agrair el gest de Casimiro Jover i de la vídua de Josep Prenafeta, alhora que convidaren a tots a treballar per mantenir les tradicions pròpies de la ciutat de Lleida, de les quals la Romeria dels Fanalets n’és molt important, per la seva singularitat.
 
 
La capella del Peu del Romeu va romandre oberta durant tota la jornada fins el vespre.  Foren molts els lleidatans que van passar a visitar-la en el dia de la festa de l’apòstol, venerant la imatge de Sant Jaume dels Fanalets, que es trobava rodejada de flors i ciris, ofrena dels fidels i devots. 
 
 
SAM_1395
SAM_1395
SAM_1398
SAM_1399
SAM_1401

Darrera actualització (dimecres, 3 d'agost de 2011 18:01)

 

Afegeix el teu comentari

El teu nom:
El teu correu electrònic:
La teva web:
Comentari:
  La paraula per a verificació anti SPAM. Lletres minúscules solament i sense espais.
Paraula de seguretat:
Federació Catatala de Pessebristes