Inici Arxiu d'articles


Festa del Fanalets de Sant Jaume 2012

 
Cartell Festa Fanalets de Sant Jaume 2012
 
 
LXXI CONCURS DELS FANALETS DE SANT JAUME

BASES

PRIMERA
Els fanalets hauran de ser presentats a la Capella del Peu del Romeu  (carrer Cavallers n. 2, cantonada carrer Major), el dia 16 de juliol, dilluns de 6 a 8 de la tarda.

En el moment de la presentació es farà constar el nom de l’autor i del nen o nena portador del fanalet i la seva edat.

Els fanalets presentats al Concurs, quedaran exposats al públic en la capella del Peu del Romeu fins el dimarts 24 de juliol, dia que hauran de ser retirats pels seus autors, per tal de que puguin participar en la Romeria.

SEGONA
Els fanalets, hauran de reunir les següents condicions:
 1. Que siguin de construcció manual, originals i  inèdits. Es rebutjaran els presentats en anteriors concursos
 2. Caldrà que estiguin sostinguts a l’extrem d’un bastó o d’una canya.
 3. El Jurat tindrà en consideració, a més a més de la imaginació i el bon gust, la simbologia religiosa i tradicional dels fanalets presentats a concurs i la temàtica dels mateixos.

TERCERA
El jurat estarà constituït per representants de les institucions, entitats i patrocinadors dels premis, la secretària, el president de l’Agrupació i els vocals de la Junta que és cregui convenients.

QUARTA
Els fanalets que a judici del jurat mereixin distingir-se per la seva originalitat, presentació i bon gust, seran guardonats amb els següents premis:

PREMIS

Atorgats per l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes:
 • Premi Sant Jaume 
 • Premi Capella del Peu del Romeu
Patrocinats per institucions, entitats ciutadanes o particulars:
 • Premi Capella de Sant Jaume “Can Serra” (Federació Associacions de l’Eix Comercial)
 • Premi Mossèn Jaume Bertran (Caliu Ilerdenc)
 • Premi Maria Mercès Delmàs (Família Delmàs)
 • Premi Cercle de Belles Arts, al fanalet més artístic i innovador
 • Premi Associació Amics de la Seu Vella de Lleida, al millor fanalet que faci al·lusió a la Seu Vella 
 • Premi Associació Amics dels Gegants i “Lo Marraco” de Lleida,  al millor fanalet dedicat a aquests personatges símbol de les nostres festes
 • Premi Centro Galego,  al millor fanalet que faci referència al Camí de Sant Jaume 
 • Premi Associació Res Non Verba, al millor fanalet confeccionat amb materials reciclats
 • Premi Federació de Colles de l’Aplec del Cargol,  al millor fanalet que faci al•lusió al cargol com a símbol de Lleida
 • Premi Casa Ferrer ,  al millor fanalet de menor cost *
* Tots els concursants guardonats amb aquests premis, a excepció feta del Premi Casa Ferrer, rebran una reproducció de la imatge de Sant Jaume dels Fanalets.

Premis especials:
 • Placa de la Paeria 
 • Placa  de la Diputació de Lleida
Seran concedides al col·legi, esplai, casal d’estiu o entitat veïnal o social que aporti la millor selecció o conjunt de fanalets al Concurs.

Accèssits i mencions:
El Jurat concedirà a més a més, els accèssits i mencions que consideri oportuns, alhora que podrà declarar els premis deserts.

Lliurament de premis:
Dimarts 24 de juliol, a les 10 de la nit, a la Sala Alfred Perenya de la regidoria de Cultura, un cop finalitzada la Romeria.

CINQUENA
Els autors que hagin obtingut el Premi Sant Jaume al llarg de cinc concursos, podran ser designats per a rebre el títol de Mestre Fanaler, amb l’acord de l’Assemblea de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes

SISENA
La decisió del Jurat serà inapel·lable. Prendre part en aquest Concurs significa acceptar totes i cadascuna de les seves Bases.


Exposició del LXXI Concurs dels  Fanalets de Sant Jaume

Capella del  Peu del Romeu
 
 

Del 16  al 24 de juliol  - Horari: d’11 a 1 del matí i de 6 a 8 de la tarda


PROGRAMA D’ACTES

Dimecres 4 i 11 de juliol, de 6 a 8 tarda a l’Àrea Infantil i Juvenil de Biblioteca Pública : Taller de Fanalets, organitzat conjuntament per l’Agrupació i la Biblioteca Pública, a càrrec del Mestre Fanaler Carles Domènech Torrebadella. 
Inscripcions: Àrea Infantil i Juvenil de la Biblioteca Pública.

Dilluns 16
De 6 a 8 tarda, a la capella del Peu del Romeu: Presentació de fanalets al LXXI Concurs dels Fanalets de Sant Jaume.

Dimarts 17,  
7 tarda, a la capella del Peu del Romeu: Presentació dels “Goigs en lloança  a Sant Jaume”, editats per la Impremta de la Diputació de Lleida a càrrec del tipògraf Dionís Gutiérrez i Jordi Curcó, vicepresident de l’Agrupació. Cloenda amb el cant dels goigs.
 
Dimecres 18
7 tarda, a la capella del Peu del Romeu: Recital poètic dedicat als Fanalets de Sant Jaume, a càrrec del grup TOAR.
 
 
Dijous 19,  
7 tarda, a la capella del Peu del Romeu: Narració per als infants de “La llegenda dels Fanalets de Sant Jaume”, narrada i escenificada per l’actor Jordi Vivas.

Divendres 20
12 migdia, al pati del Palau de la Paeria: Presentació dels fanalets artístics confeccionats per l’artista Josep A. Ferrer. Seran col·locats als gegants de Lleida i romandran exposats al pati del Palau de la Paeria fins el 24 de juliol.

Dilluns 23,  
7 tarda, a la capella del Peu del Romeu: Ofrena Floral del Centro Galego de Lleida, al seu Patró Sant Jaume.

 
ROMERIA DELS FANALETS DE SANT JAUME
 
 
 
Dimarts, 24 de juliol

8 tarda, a la parròquia de la Mare de Déu del Carme: MISSA DELS FANALETS DE SANT JAUME, presidida pel bisbe de Lleida Mons. Joan Piris. Al finalitzar la celebració tindrà lloc la benedicció dels fanalets, que els infants portaran en la Romeria

9 del vespre, davant l’església del Carme a la Rambla de Ferran: 
 
 
 
INICI DE LA ROMERIA DELS FANALETS DE SANT JAUME

 • Ordre de la Romeria: Ball de Bastons, Gegants de la Paeria, Penó de Sant Jaume portat per les pubilles i junta de l’AVV de Jaume I, Sr. Bisbe i consiliari, autoritats i Junta de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, concursants premiats al Concurs de Fanalets, Banda Municipal de Música i carrossa amb la imatge de Sant Jaume, acompanyada pels infants de la ciutat amb fanalets
 • Itinerari: Rambla de Ferran, carrers Democràcia i Carme, Plaça de la Sal, Porta Ferrissa, carrer Sant Joan, plaça Sant Joan, plaça Paeria i carrer Major. fins arribar a la capella de Sant Jaume del Peu del Romeu.
 • Estrena de la sardana dels Fanalets: Davant la capella del Peu del Romeu, la Banda Municipal de Lleida sota la direcció d’Amadeu Urrera, farà la reestrena de la recuperada sardana “Els fanalets de Sant Jaume”, de Víctor Mateu
 • Cloenda de la Romeria:  Al pati de les Comèdies, davant la seu de la regidoria de Cultura amb el Ball dels Gegants i Ball de Bastoners, pregària a Sant Jaume dels Fanalets i benedicció final dels infants 
 • Lliurament de Premis del Concurs de Fanalets: A les 10 de la nit, a la Sala Alfred Perenya de la regidoria de Cultura, sota la presidència de les primeres autoritats i junta de l’Agrupació.

Dimecres 25 de juliol, festa de Sant Jaume
 
 

9 del matí, a la capella del Peu del Romeu:
Celebració de la Santa Missa, oficiada pel bisbe de Lleida Joan Piris, amb ocasió del 50 aniversari de l’Agrupació. Serà aplicada en sufragi dels socis difunts. La capella romandrà oberta durant tota la jornada.

12 migdia, a la torre campanar de la Seu Vella:
Repic de campanes en honor de Sant Jaume, organitzat per la Confraria de Campaners de Catalunya

12 del migdia, al Museu de Lleida:
Visita temàtica “Sant Jaume: Camins i dreceres, llegendes i tradicions”, a càrrec d’Esther Balasch, tècnica del Museu de Lleida.

8 tarda, al pati de l’IEI, antic Hospital de Santa Maria: VIII Representació escènica de l’obra “Sant Jaume ve de Galícia”, de Carles Cepero, adaptada al català per Albert Llorens, a càrrec de l’Agrupació Teatral TOAR, amb la col·laboració de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes. 

9 nit, acabada la representació: “El Camí de Sant Jaume a través de la tradició, la història i l’art”. S’iniciarà a la capella del Peu del Romeu, passarà per la plaça dels Fanalets de Sant Jaume i finalitzarà al Museu de Lleida. Ens acompanyarà Esther Balasch, tècnica del Museu. 

Cloenda amb coca i xocolata, gentilesa de la Pastisseria M.Serra 
  
 
Triptic Festa dels Fanalets de Sant Jaume 2012

Darrera actualització (diumenge, 7 d'octubre de 2012 20:07)

 

Afegeix el teu comentari

El teu nom:
El teu correu electrònic:
La teva web:
Comentari:
  La paraula per a verificació anti SPAM. Lletres minúscules solament i sense espais.
Paraula de seguretat:
Federació Catatala de Pessebristes