Inici Arxiu d'articles


Presentació dels Goigs en Lloança a Sant Jaume dels Fanalets

 
LA CAPELLA DEL PEU DEL ROMEU ACULL LA PRESENTACIÓ DELS
“GOIGS EN LLOANÇA A SANT JAUME DELS FANALETS”
 
 


 La capella del Peu del Romeu de Lleida, va acollir el 17 de juliol la presentació de l’edició dels “Goigs a Sant Jaume dels Fanalets”, editats en commemoració del 50 aniversari de la nostra entitat.
En l’acte va intervenir Dionís Gutiérrez, tipògraf de la Impremta Provincial, definint els goigs com: “Composicions poètiques de caire popular, que es canten en lloança a la Mare de Déu, Crist o els Sants”. Feu alhora una petita història del goigs, asseverant que la cultura catalana és el marc on aquest gènere ha nascut, i on s'ha desenvolupat sense interrupció al llarg dels segles fins als nostres dies, essent un testimoni més de la pervivència i de la unitat de la llengua catalana.
 
 
 
Intervingué també en la presentació el vicepresident de l’Agrupació Jordi Curcó, que es referí als Goigs com a: “dipositaris de la història i la fe locals i del llegendari del nostre país, porten el segell de catalanitat i en cada lloc concret, el segell d’identitat local”.  En aquets sentit Curcó digué que els Goigs de Sant Jaume dels Fanalets, portaven el segell de la lleidatanitat, alhora que feu un succint repàs als goigs més singulars que es canten encara avui a la ciutat de Lleida, afermant: “Els goigs ha estat i son també la pregària dels lleidatans”
 
Per a Jordi Curcó, a aquest estol gogista li mancava “Els Goigs a Sant Jaume que es canten a Lleida en la Romeria dels Fanalets , la vesprada del 24 de juliol, vigília de la Festa de l’Apòstol”, referint-se al llarg i il·lustratiu títol que els encapçala. Explicà que s’han confeccionat aplegant la lletra popular de la cançó dels “Fanalets de Sant Jaume” i recuperant algunes estrofes oblidades, que aporten una singular novetat a l’Edició. Destacà tanmateix la reproducció de la partitura original que el mestre Víctor Mateu (Lleida, 1898-1987) va realitzar als anys 80.
 
L’edició ha estat a càrrec de la impremta de la Diputació de Lleida, que ha  utilitzat per la seva estampació la impressió de tipografia antiga de plom, amb lletres que tenen prop de 70 anys. Els goigs presenten una ornamentació amb motius propis de la Festa dels Fanalets, recollits d’antics dibuixos del pintor Miquel Roig Nadal; mentre que Antonio Pérez és l’autor de la delicada reproducció de la imatge de Sant Jaume dels Fanalets, feta amb boix i motiu central dels goigs.
 
 
 
L’acte va cloure amb les paraules d’agraïment del president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes Àngel Leon i les del vicepresident de la Diputació de Lleida Miquel Padilla, qui agraí a la Impremta Provincial el treball tipogràfic fet en aquesta edició gogista. Tanmateix aprofità l’avinentesa per  felicitar l’Agrupació de Pessebristes pel seu cinquanta aniversari: “Continueu treballant per la conservació i potenciació de les tradicions populars i religioses de Lleida, com són els pessebres per Nadal i els Fanalets per Sant Jaume”, digué.
 
 
 
Com no podia ser d’una altra manera, es finalitzà amb el cant dels “Goigs en lloança a Sant Jaume” per part de tots els assistents, dirigits per Gemma Mª Naranjo. Es cantaren totes les estrofes, com correspon al dia d’estrena i amb la popular tornada:
 
Sant Jaume ve de Galícia,
Sant Jaume ve d’Aragó;
i a Lleida va deixar estesa
la fe de Nostre Senyor.


Darrera actualització (diumenge, 7 d'octubre de 2012 19:42)

 

Afegeix el teu comentari

El teu nom:
El teu correu electrònic:
La teva web:
Comentari:
  La paraula per a verificació anti SPAM. Lletres minúscules solament i sense espais.
Paraula de seguretat:
Federació Catatala de Pessebristes