Inici Arxiu d'articles


Visita nocturna al Museu de Lleida

 
ÈXIT DE LA VISITA NOCTURNA AL MUSEU DE LLEIDA DEDICADA AL CAMÍ DE SANT JAUME 

 
 
Prop de 90 persones van participar el vespre del 25 de juliol, festa de Sant Jaume, en la ruta "Sant Jaume: Camins i dreceres, llegendes i tradicions", organitzada conjuntament per l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i el Museu de Lleida.
 
La ruta, dedicada al camí de Sant Jaume a través de la tradició, la història i l'art, fou guiada per Esther Balasch, tècnica del Museu de Lleida. S'inicià a les 9 del vespre a la capella del Peu del Romeu, una vegada acabada la representació de l'obra escènica "Sant Jaume ve de Galícia", representada pel grup TOAR al pati de l'IEI.
 
Balasch explicà els orígens de la capella, construïda el 1399 on antigament hi havia els anomenats “Perxes del Peu del Romeu”, en clara referència a la tradició i llegenda dels Fanalets de Sant Jaume. D’aquesta capella i ascendint pel carrer Cavallers, s’anà a la propera Plaça dels Fanalets de Sant Jaume. En aquest indret fou Jordi Curcó, vicepresident de l’Agrupació de Pessebristes qui explicà que la plaça s’anomena “Dels Fanalets” mercès a la petició que l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes feu l'any 1991 a la Paeria, per a que una indret proper al Peu del Romeu portés aquets nom. Els participants van poder contemplar el relleu en bronze de l'escultor lleidatà Víctor Pallares, dedicat a l’Apòstol i al Camí de Sant Jaume, col·locat en aquest indret l'any 1995 a iniciativa també dels pessebristes, conjuntament amb el Centro Galego i donat a la ciutat de Lleida per la Junta de Galícia.
 
El ruta va cloure al Museu de Lleida, on esguardava la seva directora Montserrat Macià que va donar la benvinguda al grup i agraí la col·laboració en aquesta activitat de la nostra Agrupació, alhora que apostà per continuar amb aquesta col.laboració en moments singulars del calendari, per Nadal i al juliol, per Sant Jaume. El president Àngel León l'imposà el mocador de la Romeria dels Fanalets i li lliurà els Goigs de Sant Jaume.
 
Tot seguit, guiat per Esther Balasch el grup entrà al Museu, per contemplar un bona part dels fons d'art dedicat a l'Apòstol,  amb peces tant importants com les Pintures murals de la Pia Almoina, del 1300, on apareixen els pobres peregrins que anaven a Santiago, i eren atesos en aquets refectori de pobres a la Seu Vella. En la pintura veiem els pelegrins que porten tots ells el tradicionals bordons i els barrets, amb el símbol dels pelegrins, la vieira. 
 
El visitants van poder contemplar també el cap de Sant Jaume, del 1436-37, del mestre Gautier, procedent de la Porta dels Apòstols de la Seu Vella; el magnífic i impressionant Sant Jaume Pelegrí, una obra del pintor Jaume Ferrer; la làpida fundacional de la capella del Peu del Romeu, del 1399 i les representacions de l'Apòstol que hi ha per exemple al retaule de Sant Cristòfol, del S. XV o a la predel·la de Sigena.
 
La visita, que va ser positivament valorada pels participants, va cloure a l'exterior del Museu de Lleida, on tothom va poder degustar  coca de sucre amb xocolata, gentilesa de la Pastisseria M. Serra.

Darrera actualització (dimecres, 1 d'agost de 2012 17:30)

 

Afegeix el teu comentari

El teu nom:
El teu correu electrònic:
La teva web:
Comentari:
  La paraula per a verificació anti SPAM. Lletres minúscules solament i sense espais.
Paraula de seguretat:
Federació Catatala de Pessebristes