Inici Arxiu d'articles


Romeria dels Fanalets de Sant Jaume

 
MULTITUDINARIA ROMERIA DELS FANALETS DE SANT JAUME PELS CARRERS DE LLEIDA

EL CONSELLER PELEGRÍ, L’ALCALDE ROS I EL BISBE PIRIS ENCAPÇALEN
LA MANIFESTACIÓ POPULAR I RELIGIOSA
 
 
Centenars de infants, acompanyats pels seus pares, padrins o familiars, van omplir com cada 24 de juliol al vespre, vigília de la festa de l’Apòstol; els principals carrers de la ciutat de Lleida, en la multitudinària Romeria dels Fanalets de Sant Jaume. 
 
La festa religiosa i popular alhora, va ser organitzada per la nostra entitat, l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, que enguany celebra el seu 50 aniversari. Per aquest motiu es van confeccionar una mocadors de coll amb el color de la bandera de la ciutat i la imatge de Sant Jaume i que molts dels participants van dur en la Romeria.
 
MISSA DELS FANALETS A L’ESGLÉSIA DEL CARME  

Prèviament a la Romeria, a les 8 de la tarda a la parròquia de la Mare de Déu del Carme se celebrà la ja tradicional Missa dels Fanalets, oficiada pel bisbe Joan Piris i concelebrada pel nostre consiliari Mn. Vicenç Alfonso i altres preveres. Al finalitzar la celebració, el mateix bisbe procedí a la benedicció dels fanalets que molts infants duien en les seves mans.
 
 
 
Tot seguit, a la Rambla de Ferran davant el Carme i quan eren en punt les 9 del vespre, després del llançament de tres coets;  s’inici la Romeria dels Fanalets. Encapçalaven la comitiva el Ball de Bastons del Centre Lleidatà de Dansaires, així com els dotze gegants de la ciutat que lluïen, quatre d’ells (el gegant Jaume I, la geganta Lionor i el gegantons Berenguer i Violant): els nous fanalets realitzats per l’artista José Antonio Ferrer, membre de la junta directiva de la nostra entitat. Tot seguit venia ja el penó de Sant Jaume, que era portat com és costum per la junta i pubilles del barri de Jaume I i darrera d’ells el bisbe Joan Piris, acompanyat pel consiliari dels pessebristes Mn. Vicenç Alfonso i Mn.Martí Sandiumenge. Seguits aquests per les primeres autoritats encapçalades per l’alcalde Àngel Ros i el conseller d’Agricultura, el lleidatà Josep Mª Pelegrí, acompanyats pel nostre president Àngel León i membres de la Junta directiva. Tots ells duien el mocador de la Romeria al coll.
 
La banda municipal dirigida per Amadeu Urrea, precedia amb les notes de la marxa dels “Fanalets” la carrossa on anava la imatge de Sant Jaume, obra de l’escultor Jaume Gort (1966), perfectament il·luminada i rodejada de flors, seguida per una multitud de lleidatans, amb destacada participació dels infants que duien multicolors fanalets. Destacaven però els fanalets artístics presentats a concurs i que lluïen com mai en la Romeria.

REESTRENA DE LA SARDANA “ELS FANALETS DE SANT JAUME” DE VÍCTOR MATEU 
 
 
La Romeria enfilà pel carrer del Carme i continuà per tot l’Eix Comercial fins arribar a la capella del Peu del Romeu, al carrer Major, on diu la llegenda que Sant Jaume es clavà la punxa al Peu. En  aquest indret la Banda Municipal interpretà la sardana “Els Fanalets de Sant Jaume” del mestre Víctor Mateu, recuperada enguany.
 
 
 
La comitiva continuà un pocs metres avall,  fins arribar a la plaça de les Comèdies, entre l’IEI i la regidoria de Cultura, on tingué lloc la cloenda oficial de la Romeria, amb la benedicció dels fanalets i dels infants pel bisbe de Lleida, el ball dels Bastoners i dels gegants, per prosseguir  amb els parlaments del president de l’Agrupació de Pessebristes, Àngel León; el conseller Josep Mª Pelegrí i l’alcalde Àngel Ros. Tot seguit, en la sala d’actes de l’IMAC es feu el lliurament de premis del LXXI Concurs del Fanalets de Sant Jaume. 
 

Darrera actualització (diumenge, 7 d'octubre de 2012 19:55)

 

Afegeix el teu comentari

El teu nom:
El teu correu electrònic:
La teva web:
Comentari:
  La paraula per a verificació anti SPAM. Lletres minúscules solament i sense espais.
Paraula de seguretat:
Federació Catatala de Pessebristes