ELS PESSEBRISTES EXPOSEN 80 FIGURES DE “CAGANERS”A LA CASA DELS GEGANTS
Cicle de Nadal - Nous continguts |
A la planta baixa de la Casa dels Gegants, seu de la Cultura Popular i festiva de Lleida, col·locats en dos vitrines, s’exposen una vuitantena de figures de “caganers”. Es tracta d’una original mostra que ha dut a terme l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, sota el títol “El caganer, la figureta més entranyable del Pessebre català”.
Les figures exposades pertanyen al llegat de Joaquim Mateo, conegut com a “Quimet”, que fou durant anys el president de l’Associació de Veïns de l’Escorxador, de la FAVV i alhora gran col·leccionista de “caganers”. La seva filla Andrea Mateo, ha fet donació d’un conjunt de figures de la col·lecció del seu pare a l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, fet aquest que ha motivat que la nostra entitat muntés aquesta exposició.
La mostra exposa també figures de caganers del fons de l’Agrupació de Pessebristes i una trentena pertanyents a la col·lecció particular del nostre president Jordi Curcó: “Des de fa tres anys i a iniciativa de Pau Plana tècnic de Festes de la Paeria, els pessebristes muntem per Nadal una petita mostra de figures de pessebre de diverses temàtiques a la Casa dels Gegants.. El primer any fou la dona al pessebre, després figures de pastors amb instruments musicals, el Tres Reis i aquest any n’és el protagonista el nostre “caganer”. Això si, el tradicional vestit de català i amb barretina”, explicà Jordi Curcó el dia de la inauguració.
De les figuretes exposades destaca el caganer lleidatà, envoltat de cargols i amb un cistell del qual en surt un de cargol: “Es va fer ja fa una colla d’anys. Va ser el Quimet Mateo amb altres companys seus col·leccionistes de caganers com en Jordi Plens, els qui van encomanar a l’artesà Castells aquest figura. Va fer-se una sèrie molt limitada, gairebé de col·leccionista”, recordà el nostre president.
Dels caganers exposats, de totes mides i maneres, crida l’atenció un caganer amb mascareta, fet per pandèmia. No hi manca tampoc la figura de la “caganera”, molt poques i un pixaner, així com un llibre dedicat al caganer, una ceràmica amb una poesia del també recordat Jordi Plens, fotografies i divers material relacionat amb la popular figureta del pessebre.