Diorames bíblics al "Peu del Romeu"
General - Informació general |
REALITZATS PEL MESTRE PESSEBRISTA EMILI TORDERA I LA SEVA ESPOSA MARTHA PÉREZ
EXPOSICIÓ AL “PEU DEL ROMEU” DE SET DIORAMES BÍBLICS
DE LA VIDA I PASSIÓ DE JESÚS I UN CALVARI
La nostra entitat, l'Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, amb ocasió del seu 50 aniversari, unint-se alhora a les tradicionals celebracions de la Setmana Santa de la ciutat de Lleida, ha volgut exposar set diorames bíblics, dedicats a la vida pública i a diverses escenes de la Passió de Jesús.
Ho ha fet en la seva seu, al capella de Sant Jaume del Peu del Romeu al carrer Major. En aquest espai emblemàtic del pessebrisme i de la tradició del camí de Sant Jaume, a semblança dels diorames nadalencs, els seus autors, el Mestre Pessebrista Emili Tordera i la seva esposa Martha Pérez, han reproduït en ells diverses escenes de la que l’anomena Vida Pública de Jesús, que completa amb altres dedicades exclusivament a la seva Passió i mort.
Així el conjunt de set diorames bíblics s’inicia amb l’escena de la Presentació de Jesús al Temple, el que es coneix coma primer dolor de la Mare de Déu; segueix amb la Fugida a Egipte, el segon dolor i l’escena de Jesús perdut al Temple entre els doctors de la Llei, el tercer. dolor de Maria. El quart diorama, original per únic, ens presenta l’escena de Jesús al pou amb la Samaritana. Impactant és el diorama que ens evoca amb realisme i bon gust artístics l’Oració de Jesús a l’Hort de les Oliveres. Impressionat el diorama que segueix a aquest i dedicat a la flagel·lació de Jesús. El setè i darrer està dedicat al moment en que Judes es vol treure la vida penjant-se, penedit per haver traït Jesús.
Emili Torderar, que disposa d’una exposició permanent dels seus diorames del naixement i infància de Jesús en una planta superior de la mateixa capella del Peu del Romeu; explica que el seu objectiu és arribar a completar tota la col·lecció de diorames bíblics de Jesús, amb les escenes de la vida pública, per cloure amb la seva Passió, Mort i Resurrecció: “Serà un conjunt únic”, afirma convençut e seguir endavant amb al seu propòsit.
La singular exposició es completa amb un Calvari conservat durant molts anys en una de les vitrines de l’entitat i que antigament es muntava per Setmana Santa. Recuperat l’any passat, enguany s’ha col·locat de nou damunt l’altar de la capella en una impactant escenografia. Està format per un conjunt de figures dels anys 70 del passat segle, de bona talla i fetes amb fang.
L’exposició, que obrí les seves portes el passat dilluns amb una notable èxit, podrà ser visitada durant totes les tardes de la Setmana Santa.