Traductor
Catalan English French Galician German Italian Portuguese Spanish
Accés usuaris
Inici


Visita temàtica al Museu de Lleida

Cicle de Nadal - Nous continguts
 
“EL PESSEBRE” COM A PROTAGONISTA
 
 
El Museu de Lleida Diocesà i Comarcal va acollir el matí del diumenge 30 de desembre, una visita guiada a la col•lecció permanent del Museu, amb el títol “Nadal, temps de Pessebres”, amb un notable èxit de participants.
 
La visita ha estat organitzada conjuntament pel Museu de Lleida i  la nostra entitat, l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, dins del programa d’actes del Cicle de Nadal.
 
La tècnica del Museu Esther Balasch, ha acompanyat el grup de persones, entre elles el vicepresident Jordi Curcó i altres membres de la Junta Directiva de l’entitat; davant les obres del fons museístic relacionades amb el cicle bíblic del naixement de Jesús, oferint un interessant itinerari artístics dedicat al temps de Nadal.
 
La visita ha començat davant el fragments de l’Anunciació del S XIII, procedents de la Porta de l’Anunciata de la Seu Vella; continuant per retaules com el de Sant Francesc, de la segona meitat del segle XV dedicat al precursor del pessebrisme, així com diverses talles romàniques de la Mare de Déu amb l’Infant Jesús, destacant d’entre elles la Mare de Déu de la Llet, del S. XIII procedent de Montmagastre.
 
Cal fer esment també la representació dels “Dubtes de Sant Josep” en el retaule del Salvador de Jaume Ferrer (S. XV); o les magnífiques escenes del Naixement i la Epifania, també del pintor Jaume Ferrer I (1430) procedent de Binaced, on apareix Sant Josep amb un ciri ansés a les seves mans, d’acord a les visions de Sant Brígida de Suècia. Pel que fa a l’escena de la Epifania, apareixen en ella els tres reis tots de raça blanca. Ester Balasch va explicar que el mateix Jaume Ferrer, com pintor innovador, és l’autor del Retaule dels Paers de la sala de Plens del Palau de la Paeria, on  en l’escena de la Adoració dels Reis Mags ja apareix un d’ells com a representant de la raça negra: “Per primera vegada a tot Europa es representa el rei negre. En això Lleida ha estat pionera”, digué Esther Balasch.
 
La visita continuà amb el magnífic relleu d’alabatre de la Epifania, atribuït a Damià Forment; per finalitzar l’itinerari amb el quadre de la Mare de Déu de la Faixa, un oli sobre fusta del 1775, atribuït a Bernardo Martínez del Barranco, procedent del “tresor” de la Catedral de Lleida.
 
Com a cloenda Esther Balasch mostrà al grup dos obres del S. XVI d’autor anònim, que no formen part de la col·lecció permanent. Es tracta d’un oli sobre taula on es representada la Mare de Déu acariciant al Nen i un fragment lateral d’un retaule dedicat a la Mare de Déu originari de Xalamera, al Baix Cinca, dedicat a la Epifania.
 
Esther Balasch i Jordi Curcó es felicitaren pe l’èxit de la visita guiada, que quedarà com enguany emmarcada com una activitat dins del Cicle de Nadal. En paraules de Balasch: “L’art és converteix sempre en el fil narratiu d’una història i en aquest cas del misteri del naixement de Crist, que val la pena conèixer i admirar a través del nostre important fons museístic”.