Traductor
Catalan English French Galician German Italian Portuguese Spanish
Accés usuaris
Inici


La Casa dels Pessebres

Cicle de Nadal - Nous continguts
 
ELS “PEU DEL ROMEU”  ÉS TRANSFORMA EN LA “CASA DELS PESSEBRES” EN AQUEST NADAL
 
 
LA CAPELLA DEL 1399 ACULL 71 DIORAMES DELS “MESTRES PESSEBRISTES” DE LLEIDA

La coneguda i antiga capella de Sant Jaume del Peu del Romeu, ubicada en la confluència del carrer Cavallers amb carrer Major, que conserva la memòria de la tradició dels Fanalets de Sant Jaume, és des d’aquests Nadals, no solament la casa dels Fanalets, si no també la Casa dels Pessebres.
 
L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, que té en aquest antic edifici del 1399 la seva seu social, va inaugurar el passat dissabte 17 de desembre  la seva reforma i rehabilitació. Així la capella s’ha netejat a fons i pintat parets i sostre, alhora que s’ha substituït l’enrajolat del terra, per un parquet imitació fusta, ennoblint aquest espai tant emblemàtic per l’Entitat com per a tots els lleidatans.
 
Tanmateix els pessebristes han pintat les tres plantes superiors, habilitant la tercera per exposició permanent de pessebres, sumant aquest espai expositiu a les altres dues plantes dedicades des de fa temps a Mostra Permanent de Pessebres.
 
En l’acte inaugural, el president dels pessebristes Àngel León és referí a l’esforç que ha representat per l’entitat aquestes obres de reforma de la seu social, i el temps i també el diners emprats, alhora que es felicità pels resultats: “Estem molt satisfets de com ha quedat la casa i del goig que fan les sales d’exposició permanent de pessebres. Ara ho podem ensenyar a tothom, amb les millors condicions i volem que les lleidatans vinguin a veure el Peu del Romeu, coneguin tot aquest patrimoni pessebrista que acull i el valori. Cosa que els que ja hi han passat, ja ho fan, amb exclamacions d’admiració. Volem que el Peu del Romeu sigui per Lleida  a més a més de la Casa dels Fanalets, la Casa dels Pessebres!” 
 
EL DIORAMA DEL DR. FERRAN BONEU
    
L’acte de obertura al públic, serví alhora per presentar el diorama del metge i historiador lleidatà Dr. Ferran Boneu, traspassat l’octubre de 2010 i que ell va construir el Nadal del 2006. Ara la seva família, mitjançant el seu fill Xavier Boneu, n’ha fet donació a l’entitat. El vicepresident Jordi Curcó, que era bon amic del Dr. Boneu, explica que aquest original pessebre representa l’escena del tercer aniversari del Nan Jesús: “Ell se l’estimava molt aquest pessebre i estaria content de veure’l aquí exposat. Quan el va construir va escriure un petit Conte, on va voler explicar el per què de la singular escena del diorama, el Nen Jesús que celebra el seus tres anys de vida amb una colla d’àngels, dins del que podria ser una església barroca. També va escriure un article per la Mañana publicat el 28 de desembre de 2006, amb el títol “L’últim pessebre, que repartim fotocopiat, juntament amb el conte, a tots el que venen a visitar-lo”.
 
EL PESSEBRE DE METALL DE CASIMOR JOVER
 
La capella exposa també un original pessebre del Mestre del metall Casimiro Jover, que ell mateix va confeccionar l’any 1968, combinat l’escut dels pessebristes amb la tradicional representació de la Sagrada Família El pessebre, ara restaurat pel seu autor, incorpora llum i música nadalenca, convertint-lo en una peça original i  única: “L’amic Casimiro és també l’autor del fanalet de l’àngel de la imatge de Sant Jaume. La donació d’aquest original pessebre a la nostra entitat, com a bon pessebrista que és, l’ha fet molt content a ell i també a nosaltres”, explica Curcó
 
Tots dos pessebres, han estat col·locats en la capella completant així el conjunt d’11 diorames de diversos que s’hi exposa aquests Nadals, dels que en son autors altres mestres pessebristes lleidatans com Albert Bertran, Conxita Castellà o el desaparegut Miguel Portugués. De la capella, els visitants que aquests Nadals visitin la “Casa dels Pessebres”, poden pujar a la primera planta que acull 21 diorames i pessebres del llegat de la Mestra Pessebrista Jonquina Barrufet. Continuant per les escales poden pujar a la segona planta on hi ha la Sala de Juntes de l’entitat, espai en el que hi trobem un conjunt únic de 16 diorames en miniatura, de la també Mestra Pessebrista Paulina Atmetller, realitzats entre les anys 60 i 70: “És tracta d’un llegat molt singular ja que la Paulina quan construïa els seus diorames, ho feia tot ella: les figures, les cases, el paisatge...també els pintava, donant-los-hi una lluminositat i perspectiva dignes d’admiració. És una miracle que hagin arribat fins avui”, explica Jordi Curcó, recordant també que la Joaquima Barrufet exposava tots els Nadals els pessebres a l’exterior de en l’antiga Gasolinera Dalmau, al carrer Acadèmia: “Ara els tenim tots ells en aquesta casa”.
 
La visita clou en la tercera planta, rehabilitada per a exposicions, on s’han instal·lat 13 diorames de la original col·lecció bíblica del Mestre Pessebrista Emili Tordera, on hi ha gairebé totes les escenes del Naixement i infància de Jesús, que l’autor ha cedit a l’entitat. L’exposició és completa amb altres 10 de diorames de diversos pessebristes lleidatans, completant la xifra de 23 pessebres.
 
Tot plegat, els lleidatans poden contemplar durant aquests Nadals en el Peu del Romeu un total de 71 diorames i pessebres, que justifica el qualificatiu de Casa dels Pessebres. Una casa que tindrà obertes les seves portes durant tots els dies de les Festes de Nadal, de 5 a 8 de la tarda, fins el dia de Reis.
 

(Text del reportatge publicar en el REVISTA del diari “La Mañana” de Lleida, el diumenge 25 de desembre de 2011, dia de Nadal)