Pregó de Nadal de la Presidenta del Parlamet
Cicle de Nadal - Nous continguts |
“CATALUNYA HA ESTAT I CONTINUA ESENT TERRA DE PESSEBRES”
El 13 de desembre tingué lloc al Saló de Sessions del Palau de la Paeria de Lleida, el tradicional Pregó de Nadal que tots els anys organitza conjuntament l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i la Paeria. La presidenta del Parlament de Catalunya, la honorable senyora Núria de Gispert, ha estat la persona convidada a fer el Pregó.
VISITA AL DIORAMES DE L’IEI I AL PEU DEL ROMEU
Abans d’anar al Palau de la Paeria, la presidenta del Parlament va voler visitar l’exposició de diorames dels “Mestres Pessebristes” lleidatans, ubicada al pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. D’allí va anar a la propera seu de l’Agrupació, a l’antiga capella del Peu del Romeu. La presidenta del Parlament va poder contemplar les reformes que s’han realitzat darrerament en la capella i plantes superiors, contemplant els diversos llegats i col·leccions de diorames confeccionats per pessebristes lleidatans, prop de vuitanta, que acull en les seves tres plantes, en un singular patrimoni d’art pessebrista. Abans de dirigir-se a la Paeria, signà en el Llibre d’Honor de l’entitat.
Tot seguit en el Saló de Sessions del Palau de la Paeria, presidí l’acte oficial d’Obertura del Cicle de Nadal, acompanyada per l’alcalde Àngel Ros, pel bisbe de Lleida Joan Piris i pel president de l’Agrupació de Pessebristes Àngel Léon a més a més de la corporació municipal i altres primeres autoritats de la ciutat, així com l’alcalde i regidora de Cultura de Fraga.
PRESENTACIÓ DE LA NADALA “HIVERN”
L’acte s’inicià amb la presentació de la Nadala 2011, seguint el costum de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes d’estrenar tots els anys una Nadala amb lletra i música d’autors locals. Enguany ha estat la Nadala Hivern, amb lletra de la lleidatana Lina Reus Pujades i música de Ramon Elias i Boyé, director de la Coral Fraga. Coral que fou l’encarrega de l’estrena i d’oferir un pròleg musical al Pregó, amb una sel.leció de temes nadalencs, convinant el cant gregorià del Cançoner d’Upsala, amb populars catalanes i fins i tot d’Anglaterra i Portugal, a més de la tradicional de Fraga Les figues verdes.
Tot seguit la presidenta del Parlament pronuncià el seu “Pregó de Nadal”. El “primer Pregó de Nadal que havia fet mai”, va dir; amarat tot ell de records i vivències personals dels Nadals viscuts en família i amb el pessebre i el pessebrisme com a protagonistes.
ELOGI DEL PESSEBRISME EN LE PREGÓ DE NÚRIA DE GISPERT
La Pregonera, alogià així la tasca dels pessebristes lleidatans i alhora de les associacions pessebristes d’arreu de Catalunya, constatant que: “Catalunya ha estat i continua essent terra de pessebres”, digué per afegir: “...el pessebrisme associatiu contribueix a prestigiar el pessebre en el món acadèmic i artístic, i també a difondre’l socialment, tot i les corrents de secularització. El mèrit dels pessebristes és clar i lloable: des de la combinació d’art, costum i creença sota el signe de l’autenticitat, heu mantingut la torxa d’una tradició, difonent-la, explicant-la, actualitzant-la, perquè, amb el pessebre particular, fem a cada estança on hi és un espai d’exaltació de la simplicitat, de la pobresa i de la humilitat, fent de cada llar un nou Betlem!!!”
Núria de Gispert feu en aquest sentit una evocació del pessebre viscut en família, dels “meus records de Nadal”, segons les seves paraules; tot dient: “El pessebre, per molts, ha tingut un sentit cristià, per altres, un sentit més humà. Però per a tothom, el pessebre marcava tradició, família i sentiments”.
Núria de Gispert feu referència també a la festa de Santa Llúcia, ja que el Pregó s’escaigué el vespre del 13 de desembre, festa de tanta referència en el món del pessebrisme, fent al·lusió als “Goigs” que en honor a la patrona dels invidents es canten en la seva capella de la Seu de Barcelona, on s’hi diu “Guardeu-nos la vista clara//dels ulls i del pensament”: “..en aquests moments complicats per a Catalunya i per al Món, la referència a la lucidesa i al sentit comú resulta molt pertinent”, asseverà la Pregonera. Alhora feu referència al Nadal com un “oportunitat de transformació de consciències i de les realitats, perquè ens permet millorar com a persones, fer balanç de l’any que acaba, picar l’ullet al futur i reforçar la nostra dimensió comunitària”.
L’acte va concloure amb les intervencions de l’alcalde de Lleida, que lloà la tasca dels pessebristes lleidatans i convidà a mantenir ferma la tradició dels pessebrisme a casa nostra i també la del bisbe Joan Piris, convidant als lleidatans a viure un autèntic Nadal cristià.