ACTE DE CLOENDA DEL CICLE DE NADAL A LA SEU VELLA DE LLEIDA
Cicle de Nadal - Nous continguts |
L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes i per tercer any consecutiu, ha celebrat el matí del 15 de gener a la nau central de la Seu Vella plena de gom a gom, l’acte de Cloenda del Cicle de Nadal 2022.
El nostre president Jordi Curcó, en les seves paraules de salutació, felicità als 180 concursants, que han concorregut als dos concursos convocats de pessebres convocats per l’entitat. destacant que: “...mai havíem tingut una tant alta xifra de participants i amb pessebres de gran qualitat artística”.
Tanmateix va referir-se al que és i significa el pessebre: “...una representació artística i plàstica del Naixement de Jesús, que no hauria de molestar a ningú, per què forma part de la nostra identitat essent com és a casa nostra història, tradició i cultura popular”, digué.
Per la seva banda, el bisbe de Lleida Salvador Giménez agraí a l’Agrupació el seu esforç i treball en conservar i promoure els pessebrisme a Lleida, alhora que convidà tots a anar més enllà de contemplar el pessebre, solament com una tradició popular: “Quan mirem el pessebre, recordeu qui és el nen que neix”.
El regidor de Cultura de la Paeria Jaume Rutllant, felicità també els pessebristes lleidatans per la seva bona tasca i agraí l’esforç de quants havien pujat a la Seu Vella: “...en un matí fred i amb boira, per enaltir el pessebre com una expressió de cultura popular, amb una missatge d’austeritat en uns temps difícils”.
Tot seguit s’inicià el lliurament de premis i guardons, que en primer lloc fou pel centenar de participants en la 47 edició del Concurs Infantil i Juvenil de Pessebres. Cal destacar en aquets el Premi al millor diorama infantil i juvenil, que va rebre Joel Masip, així com el Premi de la Paeria al millor pessebre imaginatiu i innovador, que va recollir Nil Romero Freixanet, tots dos del col·legi Episcopal. Aquest centre va rebre alhora la placa de la Diputació, per la seva millor aportació al Concurs.
Pel que fa a la 88 edició del Concurs de Pessebres, van lliurar-se els primers premis, els accèssits i mencions honorífiques als 80 concursants que havien inscrit el seu pessebre, en algun dels 11 grups de la convocatòria. Entre altres, van rebre el Primer Premi el pessebre monumental de la parròquia de Sant Pau de la Mariola, del qual n’és el seu autor el Mestre Pessebrista Virgilio del Olmo; el pessebre monumental del Centre “Reto a la Esperanza”; el pessebre monumental del Col·lectiu Cultural Cappont o el del col·legi Arabell.
En aquest mateix van rebre un reconeixement especial el Pessebre d’Aitona i el Pessebre Vivent de la parròquia de Sant Joan de Lleida. Tanmateix van rebre també el seu guardó el mestre pessebrista Josep Figueres, pel pessebre del Peu del Romeu; el mestre pessebrista Albert Bertran pel pessebre col·locat a Montserrat i Jordi Mestre, pel pessebre instal·lat a la Paeria, que fou traslladat per l’ocasió a la Seu Vella.
L’acte va cloure amb diverses
escenes de l’obra Els Pastorets de Lluís Millà, a càrrec de l’Agrupació
Teatral TOAR, que per primera vegada va ser representada a la Seu Vella, en una
solemne matinal d’enaltiment del pessebre.