LA CAPELLA DEL PEU DEL ROMEU ACULL UN ACTE COMMEMORATIU DELS 800 ANYS DEL PAS DE SANT FRANCESC PER LLEIDA
L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes va pensar que en el Cicle de la Festa dels Fanalets de Sant Jaume d’enguany, calia commemorar el 800 aniversari del pas de Sant Francesc d’Assís per la nostra ciutat de Lleida
Així és feu la tarda del 21 de juliol, a la petita capella del Peu del Romeu guarnida amb les fanalets del Concurs i plena de gent, amb un acte senzill però ple de simbolisme. La celebració fou organitzada conjuntament per la comunitat de pares Franciscans de Lleida, coneguts popularment amb el nom de frarets i els terciaris franciscans, amb la nostra entitat l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes.
S’inicià aquest amb una breu introducció històrica que feu el vicepresident de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes Jordi Curcó, recordant com Sant Francesc d’Assís, que és alhora el Patró dels Pessebristes, l’any 1214 emprengué camí a peu cap al Marroc, i un cop a Espanya emmalaltí i es va veure obligat a interrompre el seu viatge. A casa nostra tenim constància del seu pas per Girona, Santes Creus, Cervera, Sant Joan d’Espí, Sant Celoni i Vic. A Lleida és recorda el pas de Sant Francesc a partir d’un miracle que feu amb un jove malalt anomenat Joan, reproduït aquest fet extraordinari en un magnífic mural del pintor Giotto, en la basílica de Sant Francesc a Assís.
Es tradició que en aquest pelegrinatge de Sant Francesc per les nostre terres, el sant arribà fins i tot a Santiago de Compostel·la, per venerar el l’apòstol. Per aquest motiu se celebrà l’acte a la capella del peu del Romeu, espai emblemàtica de Lleida que conserva la tradició del pas de l’apòstol per aquets ciutat i el miracle de la punxa i els fanalets, a més a més de ser la seu de la nostra entitat i de la tradició pessebrista a la nostra ciutat.
L’acte continuà tot seguit amb l’entrada de la relíquia de Sant Francesc que custodien els pares franciscans de Lleida en el seu santuari de sant Antoni de Pàdua, que duia fra Genís, dipositant-la damunt l’altar. També hi fou present un altre símbol franciscà per excel·lència, com és la Creu de Sant Damià.
El franciscà P. Joaquim Recasens, llegí el text del Miracle de Lleida i es proclamà la Paraula de Déu. Com no podia ser d’una altra manera, es va cloure amb la pregària de la Pau de Sant Francesc i mentre es cantaven els Goigs de Sant Jaume dels fanalets, es donà a venerar la seva relíquia.