Visita al pessebre de Ramon Gabarró a Preixana
Cicle de Nadal - Nous continguts |
Una de les antigues tradicions nadalenques a casa nostra, ara gairebé desapareguda, marcava el 2 de febrer festa de la Presentació de Jesús al Temple, coneguda popularment per “la Candelera”, com a dia en que era costum retirar i guardar els pessebres que s’havien muntat per Santa Llúcia, donant així per conclòs definitivament el Cicle de Nadal.
Així ho fa encara el Mestre Pessebrista Josep Figueres, que cada any en aquesta jornada desmunta el pessebre monumental que tots els anys construeix en el menjador de la residència Juana Jugan, de les Germanetes dels Pobres de Lleida.
Però també altres pessebristes segueixen encara aquest costum, tant pessebrista i tant nostre. Un d’ells com és en Ramon Gabà de Preixana, dels pocs socis de la nostra entitat que tenim a comarques, concretament a l’Urgell a deu kilòmetres de Tàrrega.
A aquest poble vam anar a visitar el pessebre del nostre company, abans que el desmuntés, en resposta a la invitació que ens havia fet per Nadal. Les circumstàncies van fer que la nostra anunciada visita s’anés ajornant fins arribar a La Candelera i uns dies més. Tot i això, el company pessebrista va donar una treva al seu pessebre per desmuntar-lo un cop l’enèsim a veure, com així finalment va succeir.
Cal donar-li les gràcies per aquest detall i deixar constància que l’estada a la casa dels Gabarró no ens va defraudar, doncs varem poder contemplar un bon pessebre, treballat amb entusiasme i bona tècnica, tot i ser en Ramon un pessebrista autodidacta com la majoria.
El pessebre l’instal·la tots els Nadals a l’entrada del seu domicili al carrer Major de Preixana, en un reduït espai. Tot i això, li ha sabut treure tot el rendiment possible fent encabir les principals escenes del misteri del Naixement de Jesús, en pocs i molt ben aprofitats metres quadrats, oferint una molt bona impressió.
Destaca d’aquest pessebre de Preixana la bona perspectiva aconseguida mitjançant algun enginy, com l’inclinació feta aposta d’elements com les muntanyes o camins. Cal esmentar també l’òptima i adequada il·luminació, adequant l’escena a un ambient diürn o nocturn, segons convingui a les diverses escenes del pessebre. Detalls lumínics que aconsegueixen destacar també alguns elements singulars, com els fanals que donen llum a les cases o carrers, així com al torn del ferrer o a la cova del Naixement.
El pessebre de l’amic Ramon Gabarró s’ha convertit ja en el pessebre del Nadal de Preixana, que el seus convilatans no deixen de visitar durant les festes. Fins i tot ens va explicar que aquest any, amb col·laboració amb l’Ajuntament, van haver d’assenyalar uns dies concrets de visita o “portes obertes” al pessebre, coincidint amb les jornades festives més assenyalades.
El proper Nadal, segons ens va explicar el mateix Ramon, vol canviar-lo d’ubicació per poder construir un pessebre més gran i millor: “Estic definint com el faré i possiblement el muntaré a terra, amb unes mides de 3X2 metres”.
Cal felicitar al Ramon, a la seva esposa i filles per aquest magnífic pessebre, ja que totes elles col·laboren en la seva construcció.
Aquesta crònica i les fotos son ja història d’un pessebre que com tants d’altres, ha estat i ja no és.
Per molts anys i molts Nadals més amb pessebre!!!.