Traductor
Catalan English French Galician German Italian Portuguese Spanish

43a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears

Lleida - Octubre de 2012

+ informació  |  programa 


Accés usuaris
Inici


EL CALVARI EXPOSAT A LA CAPELLA DEL PEU DEL ROMEU, UN CONJUNT ÚNIC A LLEIDA

General - Informació general

 

ESTÀ FET DE FANG CUIT I DATA DE MITJANS DEL S. XX

 

 Seguint el costum d’aquets darrers anys la capella del Peu del Romeu, seu de la nostra entitat, exposa des del passat diumenge i durant tots els dies de la capella del Peu del Romeu, un antic i original Calvari adquirit a finals dels anys 60 a un reputat artista pessebrista català del qual es desconeix el seu nom. Tot i això, el conjunt és considerat com una peça valuosa i única d’aquest estil a Lleida.

Aquest element plàstic d’art popular, pretén representar l’escena del passatge bíblic on es narra la crucificció de Jesús en el mont Calvari a les afores de Jerusalem, emprant per a fer-ho el millor art pessebrista. El conjunt el conformen un grup de nou figures fetes amb fang, cuit i pintades a ma, que representen a Maria la mare de Jesús agenollada i Sant Joan dret, tots dos als peus de la Creu de Jesús. Apareixen també les dones de Jerusalem “les Maries” i tres soldats romans, un portant la llança després d’haver traspassat amb ella el cor de Jesús a la Creu i els altres dos en actitud de jugar-se als daus les seves vestidures. 

La representació central d’aquest Calvari és el de la Crucificció de Jesús clavat a la Creu, feta també de fang i acompanyat pels dos lladres també crucificats amb Jesús. El conjunt és el resultat d’una singular obra d’art popular, que vol expressar plàstica i artísticament el misteri més profund del cristianisme, com és la Mort i Resurrecció de Jesús.

El nostre company i Mestre Pessebrista, l’artista José A. Ferrer ha estat com tots els anys l’autor de la composició artística, que a mena de decorat, embolcalla i fa ressaltar tot el conjunt del Calvari. Ferrer ha emprant elements naturals i també cartró i paper pintats a ma i decorats, amb els quals ha volgut reproduir el paisatge de Palestina, fins i tot representat com a fons de l’escena el que se suposa fou el temple de Jerusalem, donant així un major realisme al conjunt i oferint un magnífic i digne resultat que el posa en valor.

Us convidem a que passeu pel Peu del Romeu i visiteu aquesta obra d’art i de fe com és el Calvari del Peu del Romeu.